4. lokakuuta 2013

Viikossa riitti vipinää

Tiistaina täysistunnossa käsiteltiin ulkomaalaislain muuttamista (HE 139/2013). Aiheesta enemmän aikaisemmassa blogi-kirjoituksessani, mutta koska kyseessä on tärkeä asia, on siihen syytä vielä palata. Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on ainutlaatuinen. Nyt tämä kyseinen EU-direktiivi vaatii, että kaikkien jäsenmaiden kansalaisia on kohdeltava yhdenvertaisesti maan omien kansalaisten kanssa sosiaaliturvan piiriin pääsyn osalta. Suomessa suuri osa etuuksista ja palveluista on maksuihin perustumattomia ja niitä rahoitetaan verovaroin. Lyhytaikaisesti maassa oleskellut ulkomaalainen ei ole vielä juurikaan osallistunut järjestelmän rahoitukseen, mutta hänelle voi yhdenvertaisen kohtelun myötä syntyä nopeasti oikeus etuuksiin ja palveluihin. Hallituksen esityksessä myös myönnettiin kasvava väärinkäytösten mahdollisuus.

Jätin perjantaina eduskunnassa kaksi kirjallista kysymystä. Halusin kysyä hallitukselta minkälaisiin toimenpiteisiin se ryhtyy että ikääntyneiden maksuhäiriömerkinnät eivät kasva niin voimakkaasti kuin viime vuonna on tapahtunut ja miten varmistetaan, ettei terveyspalveluja tarjoavien yritysten antamasta mahdollisuudesta maksaa luotolla kalliita toimenpiteitä, synny lisää maksuvaikeuksia ikäihmisille.

Osamaksumahdollisuuksien lisääntymistä terveydenhuollossa voidaan pitää osittain hyvänä, sillä jotkut välttämättömien toimenpiteiden kustannukset voivat nousta hyvinkin korkealle. Luottomahdollisuuksien lisääntyminen voi kuitenkin samalla myös lisätä maksuhäiriömerkintöjä, kun otetut kulutusluotot jäävät maksamatta. On tärkeää huomioida, antavatko terveyspalveluja tarjoavat yhtiöt hoitotilanteessa asiakkaalle kaiken tarpeellisen tiedon luotosta ja sen todellisista kustannuksista ja miten näitä yrityksiä valvotaan.

Toinen kysymykseni liittyi tietojärjestelmien hajanaisuuteen. Ongelmia on ilmennyt esimerkiksi kuntien laskutusjärjestelmissä, jotka eivät toimi aina kuten pitäisi. Sama lasku voi tulla asiakkaalle kahteen kertaan. Varsinkin ikääntyneen väestön kohdalla virhe voi jäädä asiakkaalta itseltään huomaamatta. Useat tietojärjestelmät vaatisivat lisäpanostuksia ja lisäksi myös sovellusten kehittämiseen ja päivittämiseen pitäisi varata nykyistä enemmän rahaa. Hajanaiset ja puutteelliset tietojärjestelmät aiheuttavat ongelmia niin kuntasektorilla, sote-puolella kuin myös kuluttajasektorilla. Ongelmana on, että järjestelmät eivät keskustele keskenään.

Viikon kohutuin uutinen oli torstaina julkistettu tieto Perussuomalaisten puoluehallituksen työvaliokunnan päätöksestä erottaa kansanedustaja James Hirvisaari puolueen vastaisen toiminnan vuoksi. Muun muassa Etelä-Suomen sanomat kysyivät myös minun mielipidettäni asiaan. Torstaina ESS.fi ja perjantaina Etelä-Suomen sanomat uutisoivat kommenttini siten, että lukijalle saattoi jäädä vaikutelma, että olisin valmis pistämään viimeisimmänkin tempauksen huumorin piikkiin. Näin ei kuitenkaan ole enkä ole sitä missään vaiheessa tarkoittanut.

Kansanedustajan on harkittava tarkkaan miten itseään ilmaisee. Tämänkaltainen tapaus ei missään nimessä kuulu arvokkaaseen käytökseen. Kohut ja erilaiset tempaukset vievät huomion pois niistä tärkeistä asioista, joita pyrimme eduskunnassa edistämään. Annan tukeni puoluejohdon tekemälle päätökselle.

Kansanedustajan työtä tehdään vastuullisesti. Olen harmissani, jos jollekulle jäi uutisesta käsitys, että suhtautuisin työhöni kevyesti.

Lauantaina osallistun Lahden ensi- ja turvakoti ry:n järjestämään ”En ainakaan minä” -tapahtumapäivään. Päivän tavoitteena on jakaa tietoa yhdistyksen tekemästä tärkeästä työstä sekä innostaa toimintaan mukaan uusia vapaaehtoisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti