27. syyskuuta 2013

Pohjoismainen yhteistyö on tärkeää

Pohjoismainen yhteistyö on arvokasta, onhan meillä pitkä yhteinen kulttuuritausta. On tärkeää käydä yhteisiä keskusteluja ja kuulla muiden maiden kokemuksista ja ratkaisuista, joista voidaan ottaa opiksi.

Tämä viikko käynnistyikin Pohjoismaiden neuvoston kokouksella, joka pidettiin eksoottisesti Färsaarilla. Mielenkiintoista on, että Färsaaret kuuluvat Tanskalle, mutta ne eivät kuitenkaan kuulu EU:hun. Tällä hetkellä Färsaarten ja EU:n välillä onkin kiistaa sillin ja makrillin kalastuksesta.

PN:n hyvinvointivaliokunnassa käsiteltävinä teemoina oli muun muassa se miten sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus haja-asutusalueilla on järjestetty ja miten hyviä esimerkkejä ja kokemuksia voitaisiin hyödyntää myös muissa pohjoismaissa. Tämän aiheen käsittelyä jatketaan kun Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu jälleen eduskunnan viikon mittaisen syysistuntotauon aikana lokakuun lopussa. Lisäksi valiokunnassa käsiteltiin sitä, miten nuorten syrjäytymiseen voitaisiin tarttua jo varhaisessa vaiheessa. Myös tämän aiheen tiimoilta etsitään hyväksi havaittuja esimerkkejä eri pohjoismaissa. Hyvinvointivaliokunta ehdottaakin ministerineuvostolle erityisen tietopankin perustamista näistä asioista

Torstaiksi saavuin jälleen eduskuntaan. Suullisella kyselytunnilla pääkysymyksenämme oli vanhustenhoito ja vanhuspalvelulain toteutuminen. Pääsin esittämään kysymykseni peruspalveluministeri Huoviselle, olipas hienoa saada puheenvuoro. Edellisestä kyselytunnin puheenvuorosta taitaakin olla jo vuosi!  Kysyin ministeriltä vanhusten syrjäytymisestä: olen saanut huolestuneita yhteydenottoja, miten pärjätä, kun elinkustannukset ja kotiin saatavat palvelut koko ajan kallistuvat?

Totesin, että nykyään puhutaan paljon nuorten syrjäytymisestä, mutta pitäisi puhua myös ikääntyneiden syrjäytymisestä ja sosiaalisesta turvattomuudesta. Useat ikääntyneet ihmiset käyttävät kotipalveluita kodissa asumisen mahdollistamiseksi. Kotipalvelu koostuu kodinhoitoavusta ja tukipalveluista, kuten vaikkapa ateria-, vaatehuolto-, kuljetus-, siivous-, saattaja- tai kauppapalveluista, mutta kustannusten nousun vuoksi monet tällaiset pienyrittäjät ovat joutuneet nostamaan palveluidensa hintoja. Myös elinkustannukset ovat viime vuosina nousseet, joten monet ikääntyneet kotona asuvat ihmiset ovatkin jo luopuneet tai luopumassa näiden tukipalveluiden käytöstä, sillä mahdolliset palvelusetelit eivät riitä kattamaan edellä mainittujen palveluiden kuluja.

Ministeri totesi, että kysymys on tärkeä ja että tosiaan myös vanhusten syrjäytymisestä tulisi puhua enemmän. Hän sanoi kuitenkin luottavansa vahvasti siihen, että vanhuspalvelulakia noudattamalla tilanne vielä paranee. Nähtäväksi jää ja melko huonolta näyttää, sillä ensi vuonna kuntien tehtävät taas vain lisääntyvät ja rahoitus vähenee…

Budjetin käsittely siirtyi tällä viikolla valiokuntiin ja varajäsenen ominaisuudessa osallistuin perjantaiaamuna lakivaliokunnan kokoukseen. Käsittelyssä oli ensi vuoden budjetista oikeusministeriön hallinnonala. Asiantuntijakuulemisesta syntyi paljon ajatuksia. Rahaa on vähän, joten on tehtävä tarkkoja valintoja sen suhteen mihin määrärahoja osoitetaan.

On käyty esimerkiksi paljon keskustelua siitä, ottaako Suomi ensi vuonna vastaan syyrialaispakolaisia ja jos, niin mistä rahat? Lisäkiintiön aiheuttamat kustannukset ovat noin 1,5 miljoonaa euroa vuodelle 2014.

Jos rahhoo ei oo, niin silloin pitää miettiä mistä raha otetaan. Kysymys on asioiden priorisoinneista: ensi vuonna valtion budjetissa on Suomessa paljusellien poistoon varattu 1,4 miljoona euroa. Joutuvathan vanhuksetkin tekemään usein tarpeensa portatiiveihin, eli niihin "siirrettäviin rollaattoripyttyihin", jotka hoitajat tyhjentävät sitten kun on aikaa…

Perjantaina jätin myös seitsemän talousarvioaloitetta vuoden 2014 budjettiin. Kaikki aloitteet koskettavat läheisesti Päijät-Hämeen seutua. Aloitteissa ehdotin lisämäärärahaa Hälvälän harjoitusalueen puhdistustöiden aloittamiseen, Lahden KesäMäsä tapahtumaan, Lahden ensi- ja turvakoti ry:n, Päijät-Hämeen omaishoitajat ja läheiset ry:n, Päijät-Hämeen näkövammaiset ry:n ja Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistyksen toimintojen turvaamiseen sekä Vesijärven tilanteen parantamiseen. Lisäksi osallistuin Hämeen vaalipiirin kansanedustajien yhteisiin talousarvioaloitteisiin. Olin ensimmäisenä allekirjoittajana vaalipiirin yhteisessä aloitteessa, jossa ehdotettiin määrärahaa vuoden 2017 Lahden MM-kilpailuiden kisapaikan rakentamista varten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti