8. maaliskuuta 2013

EU ja Kypros hallitsivat viikkoa

Maanantaina ja tiistaina osallistuin suuren valiokunnan matkalle Brysseliin. Tapasimme mm. Suomen pysyvän Eu-edustuston erityisasiantuntijoita, europarlamentaarikoita, sekä Euroopan parlamentin ja komission virkamiehiä. Olli Rehnillä oli lyhyesti aikaa kommentoida Ecofinin päättynyttä kokousta. Tapasimme myös EU-suurlähettiläs Jan Storen sekä suomalaisia Brysselin-kirjeenvaihtajia mm. Ylestä, STT:ltä sekä eri lehdistä.

Saimme jälleen paljon informaatiota, mutta ilmaan jäi edelleen myös monia kysymyksiä, joihin ei vastauksia tunnu löytyvän. Ei ihme, että unionin taloudenpidossa on vuosittain häikkää ja rahoja katoaa ties minne. Välillä tuntuu, ettei kukaan tiedä mihin johonkin tiettyyn tukivälineeseen suunnattuja rahoja käytetään tai millä perusteella jäsenmaat voivat niitä hakea. Paljon puhutaan myös erilaisista rahastoista, joita pitäisi perustaa varsinaisen rahoituskehyksen ulkopuolelle. Kukakohan nämä rahastot sitten rahoittaa…

Tutustuimme rahoituskehysten tilanteeseen parlamentin budjettivaliokunnan eri ryhmien jäsenten kanssa. Viesti parlamentista oli selkeä: jäsenmaiden päämiesten sopimaa rahoituskehystä ei sellaisenaan tulla parlamentissa hyväksymään, vaan muutoksia on tehtävä. Parlamentti vaatii sopimukseen mukaan myös pakollisen ja kattavan tarkistuslausekkeen, jonka myötä kehyksen tasoa voidaan kehyskauden aikana tarkastella uudelleen. EU on myöntänyt tukea hankkeille, jotka nyt ovat päättymässä ja niihin luvatut rahat pitäisi löytyä jostain. Eu on elänyt yli varojensa. Euroopan parlamentti haluaa komission esittävän lisäbudjettiluonnoksen, jolla vuoden 2012 maksuvaatimukset katettaisiin. 18 vuoteen EU ei ole saanut tilintarkastuksessa puhtaita papereita ja nytkin miljardeja on kateissa ja miljardien edestä laskuja on maksamatta. Oi millaista taloudenpitoa! Euroopan parlamentti äänestää rahoituskehyksistä täysistunnossaan keskiviikkona 13.3.2013.

Joten se siitä pienennetystä EU-budjetista. Suomelle sovittu rahoituskehys ei ollut tällaisenaankaan hyvä tulos. Tulevaisuudessa maksamme enemmän ja saamme vähemmän. Millä tasolla tämä on hyvä saavutus?

Samaan aikaan alkuviikosta euroryhmä pohti Kyprokselle myönnettävää tukipakettia. Alustava lupaus tuesta on jo annettu ja varsinainen päätös tulee tämän kuun aikana. Vaikka Kypros on suostunut selvitykseen pankkiensa rahanpesuepäilyistä, tuo selvitys tuskin ehtii valmistua ennen tukipäätöstä. Tai ainakin se tulee olemaan pintapuolinen raapaisu. Asiantuntijoiden mukaan Kyproksen bruttokansantuotteesta jopa 25 % muodostuu pankkitoiminnasta ja 15 % siihen liittyvistä palveluista. Eli Kyproksen bkt:sta jopa 40 % liittyisi pankkialaan, jossa epäillään olevan rahanpesua. Eli pankkien toiminta ulottuu syvälle yhteiskunnan syövereihin, joten tutkimuksen pitäisi olla laajauloitteinen.

Noh, ei kai tuolla tutkimuksella lopulta merkitystä olisikaan, Urpilainenhan myönsi, että tukipaketti annetaan joka tapauksessa. Nyt EU aikoo siis rahoittaa jo rikollistakin toimintaa ja hyväksyy rahanpesun jäsenvaltioissaan? Hmmph… Toivottavaa onkin, että tämä Kyproksen tukipaketti-asia tulee eduskunnan päätettäväksi täysistuntoon. Jos hallitus ei sitä tuo, niin perussuomalaiset voivat tuoda – vaikkapa välikysymyksen merkeissä.

Keskiviikkona eduskunnassa hyväksyttiin vaalipiiriuudistus. Nykyiset Kymen vaalipiiri ja Etelä-Savon vaalipiiri yhdistettäisiin uudeksi Kaakkois-Suomen vaalipiiriksi sekä Pohjois-Savon vaalipiiri ja Pohjois-Karjalan vaalipiiri uudeksi Savo-Karjalan vaalipiiriksi. Äänestystä voisi kuvailla melko tiukaksi, sillä poissa oli 53 kansanedustajaa ja uusi vaalipiirijako hyväksyttiin äänestyksen jälkeen luvuin 83–63.

Poissaolollahan hallituspuolueiden edustajat tunnetusti välttelevät ryhmäkurin luomaa vastuuta. Selvää on, että vastustajia tälle uudistukselle löytyi nimittäin myös muista kuin Keskustan ja Perussuomalaisten eduskuntaryhmistä. Ainakin SDP:n Rajamäki vain istui paikoillaan ja jätti äänestämättä…

Torstaina suullisella kyselytunnilla otettiin esille jälleen tuo Kypros. Opposition pääkysymyksen aiheena oli tukipaketti ja Kyproksen pankkeihin kohdistuvat rahanpesuepäilyt. Kokoomuksestakin on kuulunut soraääniä tähän asiaan, kun ainakin Ben Zyskowicz ja Lasse Männistö ovat ilmaisseet kantansa olevan, että Kyprokselle ei pitäisi tuota tukipakettia myöntää.

Suureksi pettymyksekseni en taaskaan saanut puheenvuoroa, vaikka puheenvuorojaon pitäisi kuulemma perustua valiokuntapaikkoihin. Olisin kysynyt valtiovarainministeri Urpilaiselta, että hyväksyykö EU sittenkin rahanpesun ja miksi se ei noudata omia uunituoreita säädöksiään. EU:n Komissio nimittäin hyväksyi 5.2.2013 kaksi ehdotusta, joilla lujitetaan rahanpesun torjuntaan ja varainsiirtoihin sovellettavia EU:n sääntöjä.

Sisämarkkinoista vastaavan komissaari Barnierin mukaan unionin tavoitteena on olla mukana kansainvälisissä toimissa, joissa torjutaan rahanpesua. EU:n sisäasioista vastaavan komissaari Malmströmin mukaan on varmistettava, ettei järjestäytynyt rikollisuus pysty pesemään varojaan pankkijärjestelmän avulla.

Perjantaiaamuni alkoi ranskan kielen opiskelulla ja sieltä riensin lakivaliokunnan kokoukseen. Käsittelyssä oli Kouvolan hovioikeuden siirto Kuopioon, johon jätimme vastalauseen.

Perjantain täysistunnossa oppositio jätti myös yhteisen välikysymyksen kohtuuhintaisen asumisen turvaamisesta. Hallituksen asuntopolitiikka on epäonnistunut eikä hallitusohjelman kirjauksia ja lupauksia ole pystytty täyttämään. Hyvä, että tästäkin asiasta päästään keskustelemaan. Toivottavasti koko opposition tällä välikysymyksellä luoma paine vaikuttaa myös hallituksen kehysriihen tuloksiin asuntopolitiikan osalta. Loppuiltapäivä meni suuren valiokunnan kokouksessa jossa kuultavina olivat ministerit Tuomioja, Stubb sekä Kyllönen. Perjantai oli melkoinen vastalauseiden päivä, ei kahta ilman kolmatta. Jätimme myös suuressa valiokunnassa vastalauseen: Suuri valiokunta päätti hallituspuolueiden äänin 14-9 yhtyä hallituksen kantaan koskien pankkien suoraa pääomittamista EVM:n kautta. Perussuomalaiset jättivät siis tästä vastalauseen, koska  Euroopan vakausmekanismin sopimuksen mukaan siitä ei voi pääomittaa pankkeja suoraan.

Viikonloppuna tiedossa on yksi vuoden kohokohdista: 88. Salpausselän kisat Lahdessa. Ensimmäiset kisat järjestettiin jo vuonna 1923. Itselläni käyntejä on kertynyt jo useita kymmeniä. Lapsena kisoissa saatu kuuma Viri-kaakao oli parasta, mitä tiesin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti