5. huhtikuuta 2013

Mukana jättämässä välikysymystä

Perussuomalaiset jättivät tänään perjantaina välikysymyksen Kyproksen tukipaketista. Sain kunnian olla mukana jättämässä  kysymystä virallisessa tilaisuudessa keskuskansliassa ja osallistua sen jälkeen järjestettävään tiedotustilaisuuteen medialle. Välikysymys oli tällä kertaa pelkästään Perussuomalaisten eduskuntaryhmän. Kaikki välikysymykset mukaan luettuna, tämä oli jo 13 eduskunnassa tällä vaalikaudella jätetty välikysymys. Opposition järeintä asetta oli kuitenkin taas käytettävä, sillä Kyproksen tukipaketista on päästävä keskustelemaan suuressa salissa. Liian moni asia tässä koko tukemisprosessissa on jäänyt avoimeksi ja hallituksen toiminta monilta osin ihmetyttää, joten on todellakin aiheellista äänestää hallituksen luottamuksesta.

Välikysymyksessämme kysymme muun muassa sitä, miten Suomen hallitus saattoi hyväksyä ensimmäisen tukipakettisopimuksen, jossa myös alle 100 000 euron talletuksia olisi leikattu 6,75 prosenttia. Tämä oli melko härski teko, joka pelästytti piensäästäjät kaikkialla Euroopassa. Suomalaisiakin varmasti kiinnostaa, ollaanko euron pelastamiseksi jatkossa valmiita tekemään mitä tahansa ja onko tämä mahdollinen toimintatapa myös myöhemmin, kun pitää keksiä uusia rahoituskeinoja? Tämä todistaa vain, ettei EU ja Suomen hallitus todella välitä Euroopan kansalaisista vaan ainoa pyrkimys on parantaa euron ja EU:n poliittista uskottavuutta.

Kyproksen parlamentti ei tietenkään ensimmäistä versiota  hyväksynyt ja toteutuneessa sopimuksessa vain yli 100 000 euron talletuksista leikataan. Tällä tavalla ei kuitenkaan täysin toteudu se Urpilaisen niin suuresti hehkuttama sijoittajan vastuu, joten lisäselvitystä kaipaamme hallitukselta tästäkin.

Kyproksen kriisi kärjistyi viime kuun lopussa, maan pankit olivat päiväkausia kiinni, sillä pääomapako haluttiin ehkäistä. Pientallettajat eli tavalliset Kyproksen kansalaiset jonottivat muutaman sadan euron nostoja automaateilta, jos niissä riitti rahaa ja samaan aikaan suursijoittajien oli mahdollista nostaa sijoituksiaan pankkien haarakonttoreista Kyproksen ulkopuolella. Jälleen härskiä toimintaa, josta ei tiedotettu.

Pankeista on ilmeisesti poistunut jopa satoja miljoonia euroja päivittäin. Tarkkoja lukuja ei tiedetä. Mitä on jäljellä niistä talletuksista, joista oli tarkoitus leikata?

Kyproksen tukipaketissa on myös iso moraalinen ongelma. Tukemalla Kyprosta, EU osoittaa hyväksyvänsä rahanpesun. Paljon puhuttu pankkien rahanpesuselvitys ei ole valmistunut, sitä ei ole edes aloitettu, eikä sen tekijää edes ole varmistettu. Silti tukipaketti ollaan valmiita myöntämään. EU ja samalla Suomen hallitus antavat signaalin, että nykyään tuetaan siis jo rikollistakin toimintaa.

Vahva veikkaukseni on, ettei tämä jää tähän, vaan Kypros tulee Kreikan tavoin tarvitsemaan vielä lisää rahaa. Kuinka pitkään tätä tuloksetonta tukipakettipolitiikkaa ollaan valmiita jatkamaan? Hallitus vastaa välikysymykseemme 15 päivän kuluessa ja tällä kertaa toivomme todella saavamme hallitukselta myös vastauksia ja selkeitä sellaisia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Viikon muita tapahtumia

Keskiviikko aamupäivä vilahti Lahden torilla markkinoilla. Aurinko paistoi ja ihmisiä oli todella paljon Persuteltalla. Tuli taas paljon ajatuksia ja viestejä eteenpäin vietäviksi. Oli todella kiva aamupäivä ja toivottavasti näitä torikeikkoja tulee kevään edetessä vielä lisää.

Jätin tällä viikolla myös kirjallisen kysymyksen siitä, miksei eduskunnan kyselytuntia lähetetä suorana lähetyksenä radiosta, vaan ainoastaan televisiosta. Sain aiheesta huolestuneen kansalaispuhelun ja päätin selvittää asiaa ministeriltä. Ylen toimintaperiaatteiden mukaan yhtiön tehtävänä on tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin. Monelle kansalaiselle suullisen kyselytunnin katsominen kuuluu viikoittaiseen ohjelmaan. Suomessa on kuitenkin myös ihmisiä, jotka eivät omista televisiota tai eivät jostain syystä pysty suoraa tv-lähetystä katsomaan. Vaikka Yle Areena tarjoaakin mahdollisuuden katsoa tv-lähetyksen jälkikäteen, ei se korvaa suoraa lähetystä.

Radiosta kyselytunti on kuultavissa vain koosteena seuraavana päivänä. Se ei ole poliittisen avoimuuden kannalta riittävää. Mielenkiintoista on kuulla, mitä mieltä asiasta ministeri on ja pystyykö hallitus ylipäätään tähän asiaan vaikuttamaan.

Ensi viikolla Pohjoismaiden neuvosto kokoontuu vuoden 2013 teemaistuntoonsa. Olen valmistellut pohjoismaiden yhteistyöministerien kyselytunnille kysymyksen koskien EU:n potilasdirektiiviä ja sen mahdollisia vaikutuksia pohjoismaisiin rajaesteisiin. Ennakkotietojen mukaan näyttäisi siltä, että pääsen esittämään kysymyksen. En ole saanut tänä vuonna suunvuoroa Suomen eduskunnan kyselytunnilla, saas nähdä saanko sen Ruotsin Rikdsdagenissa!?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti