1. marraskuuta 2013

Paikallista painavaa asiaa

Eduskunta vietti tämän viikon syksyn istuntotaukoa. Oma viikkoni on kulunut aktiivisesti kunnan asioiden kimpussa. Maanantaina kunnanhallituksen kokouksessa käsiteltiin ensi vuoden budjettia sekä pelastuslaitoksen palvelusuunnitelmaa.

Sisäministeriö on ehdottanut esityksessään kuntien tehtävien ja velvoitteiden karsimiseksi, että Pelastustoimen järjestelmän uudelleenorganisoinnilla voitaisiin saavuttaa 13 miljoonan euron säästöt. Käytännössä säästöt kohdistuvat yksiköiden vähentämiseen ja sisäministeriön esityksessä onkin todettu, että tarkoitus on vähentää nykyisten 22 pelastuslaitoksen määrää puolella eli jäljelle jäisi vain 11 pelastuslaitosta.

Mielestäni tämä on todella huolestuttavaa. Ehdotus on pelottava ja monilta osin myös epärealistinen. Pelastuslaitoksia yhdistämällä vapautuisi 11 alueelta suoraan 33 päällystövirkaa uudenlaisiin tehtäviin. Herää kysymys, mitä nämä uudet tehtävät olisivat, ja miten sitä kautta saataisiin säästöjä. Ainakin Päijät-Hämeessä saadaan eläköitymisen kautta jo säästöjä. Hankintojen osalta tehdään jo yhteistyötä, joten nämä seikat eivät ole mitään uusia viisasten kiviä, joiden avulla toivottuihin säästöihin todella päästäisiin.

Omasta näkökulmastani kuulostaa pelottavalta karsia alueelliset pelastuslaitokset puoleen. Tullaankohan tulevaisuudessa myös I riskiluokat määrittelemään alempiin luokkiin säästöjen nimissä? Tässä on kyse meidän kaikkien turvallisuudesta, joten aihe vaatii laajaa keskustelua.

Tiistaina osallistuin VM:n järjestämään kuntauudistuksen seututilaisuuteen, jossa kuuntelimme ministeri Virkkusta Lahden seudun kuntaselvitysasioista. Tuohon liitosselvitykseenhän nyt Hollolakin on pakotettu mukaan.

Viikon aikana kokoontui myös Päijät-Hämeen Omaishoitajat ja Läheiset ry ja minut valittiin syyskokouksessa yhdistyksen johtokunnan jäseneksi. Olen todella iloinen päästessäni mukaan tämän tärkeän yhdistyksen toimintaan ensi vuoden alusta. Aloitamme hommat jo tänään perjantaina tapaamalla yhdistyksen toimistolla toimihenkilöitä ja muita johtokunnan jäseniä. Omaishoitajien asema on jo pitkään ollut heikoissa kantimissa yhteiskunnassamme eikä vieläkään parempaa ole valtion puolelta luvassa, sillä tämän hallituskauden aikana omaishoidon tuen maksatusta ei saada siirrettyä KELA:lle. Ehkäpä sitten ensi vaalikaudella… sillä välin onkin hyvä olla mukana yhdistyksen vapaaehtoistoiminnassa ja nähdä, miten paljon arvokasta työtä tehdään rakkaudesta omaisiin.

Suomalaisille lentoemännille sittenkin töitä?

Tein syksyllä kirjallisen kysymyksen liittyen Finnairin aikeisiin rekrytoida matkustamoihin työvoimaa USA:sta, vaikka Suomessa on samaan aikaan lukuisia työkykyisiä ja ammattitaitoisia lentoemäntiä ja stuertteja työttöminä. Ministeri vastasi kysymykseeni tuolloin, että asia on TE-toimistoissa käsittelyssä ja että luotetaan siihen, että siellä osataan tehdä oikeat päätökset asian suhteen. Näin sitten onneksi kävikin, sillä torstaina MTV3 uutisoi, että työlupia yhdysvaltaisille ei ollut myönnetty. Lupien kumoamisen perusteena oli, että vastaavaa osaamista ja ammattitaitoa löytyy Suomestakin, eikä rekrytoinnille nähdä perustetta. Tämä oli hyvä uutinen ja toivottavasti tuossa päätöksessä pysytään kun asia vielä lopullisesti maahanmuuttovirastossa käsitellään.

Vastauksia ministeriöistä

Viikolla sain myös vastauksia tekemiini kirjallisiin kysymyksiin. Vastauksessaan kysymykseeni koskien ikääntyvien lisääntyneitä maksuhäiriöitä ja yksityisten terveyspalveluiden tarjoamia kulutusluottoja oikeusministeri Henriksson totesi, että luotonantajalla on lakisääteinen velvollisuus arvioida lainaa hakevan kuluttajan luottokelpoisuus. Ja mikäli luotonantajana toimii palveluntarjoaja kuten vaikkapa yksityinen terveysasema itse, niin velvollisuus kelpoisuuden arvioimiseen on palveluntarjoajalla itsellään. Ministeri myös totesi, että kulutusluottoja koskevaa lainsäädäntöä on viime vuosina kiristetty useaan otteeseen ja nyt sen nähdään olevan tarvittavalla tasolla.

Kysymykseeni koskien tietojärjestelmien hajanaisuutta sain pitkän vastauksen, jossa lueteltiin lukuisia toimia, joihin hallitus on jo ryhtynyt ongelmien poistamiseksi. Annoin kysymyksessäni esimerkiksi tietojärjestelmien toimimattomuudesta sen, että vaikkapa terveyspalveluista saatetaan tietojärjestelmien hajanaisuuden vuoksi lähettää asiakkaalle lasku kahteen kertaan ja joskus tämä voi jäädä helposti itse huomaamatta. Ministeri totesi vastauksessaan, että ongelma on tunnistettu ja että esimerkiksi hallituksen rakennepoliittinen ohjelma sisältää mm. ICT:n hyödyntämistä koskevia ja tietojärjestelmien yhteentoimivuutta tukevia hankkeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti