11. lokakuuta 2013

Sitä sun tätä

Lahden ensi- ja turvakoti järjesti viime lauantaina hienon tapahtuman. Oli ilo olla mukana! Triossa jaettiin yli 400 esitettä ja uusia jäseniäkin saatiin lisää. Kasi-salissa kuultiin Marko Haaviston sykähdyttävää laulua sekä Salpauksen oppilaiden hienoja esityksiä! Totesin paikanpäälläkin, että olen iloinen saadessani kuulua tähän porukkaan. Toivotan myös kaikki muut innolla mukaan tähän vapaaehtoistyöhön, siinä tarvitaan meitä kaikkia, tule Sinäkin!

Viikon aikana eduskunnassa sain ministeri Ihalaiselta vastauksia kirjallisiin kysymyksiini. Vastauksessaan kysymykseen, jossa kysyin työosuuskuntien kautta työllistymisestä sekä TE-toimistojen vaihtelevista käytännöistä asiaan suhtautumisessa, ministeri tyytyi toteamaan, että jos työntekijä kokee, ettei TE-toimiston soveltamiskäytäntö vastaa lainsäädäntöä tai ministeriön ohjetta, hän voi olla yhteydessä kyseisen alueen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen työttömyysturva-asiamieheen. Tämän ministeri oli kirjannut vastauksen loppuun, kun ensin oli vain toistanut faktoja, jotka itsekin olin kysymyksessäni tuonut esille. Mitään muutoksia vallitsevaan tilanteeseen ei siis ainakaan lainsäädännön osalta ole odotettavissa. Harmittavan usein ministerien vastaukset kirjallisiin kysymyksiin ovat juuri tämän kaltaisia…

Toisessa kysymyksessäni olin tiedustellut paljon julkisuudessakin puhututtaneesta Finnairin lentoemäntien tilanteesta. Ihmetyttää, miten valtionyhtiö voi palkata työvoimaa ulkomailta ja käyttää muiden maiden huonompia työehtosopimuksia kun se samalla irtisanoo ja lomauttaa suomalaisia työntekijöitä. Vastauksessaan ministeri toteaa, että esille ottamani tilanne, jossa Finnair on palkkaamassa ulkomaalaista työvoimaa muun muassa USA:sta, on selvityksen alla Uudenmaan TE-toimistossa. Ministeri toteaa olevansa varma siitä, että kyseessä olevat tapauksetkin tulevat käsitellyiksi asiantuntevasti sekä lain ja hyvän hallinnon mukaisesti. Lopputulema taitaa kuitenkin joka tapauksessa olla se, että suomalaisia stuertteja ja lentoemäntiä on edelleen hurja määrä työttömänä…

Kehitysyhteistyö puhuttaa

Torstaina tapasin Suomen World Visionin yhteiskuntasuhteista vastaavan varatoiminnanjohtaja Anne Pönnin. Kehitysavusta paljon käydään keskustelua ja olisiko siitä syytä supistaa tässä taloudellisessa tilanteessa? Tässä keskustelussa on syytä perata ja käyttää niitä toimenpiteitä, joilla tehokkaimmin voidaan auttaa köyhyydessä eläviä ihmisiä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että tavoitteena on varmistaa tasainen määrärahakehitys, jonka puitteissa 0,7 % määrärahataso BKTL:stä ja Suomen kansainväliset sitoumukset voidaan saavuttaa. Ensi vuoden budjetissa hallitus joutui kuitenkin lähentymään Perussuomalaisen linjaa, sillä kehitysyhteistyövaroista leikataan ja vuonna 2014 kehitysyhteistyömäärärahat vastaavat tämänhetkisten ennusteiden mukaan noin 0,55 prosenttia bruttokansantulosta. Kehitysyhteistyömenojen arvioidaan vuonna 2014 olevan yhteensä 1 102,7 miljoonaa euroa.

Perussuomalaiset tulevat ehdottamaan omassa varjobudjetissaan vielä rajumpaa leikkausta, jo viime vuonna ehdotimme, että kehitysyhteistyövaroja leikattaisiin 270 miljoonalla eurolla.

World Visionin tavoite on auttaa ihmisiä omassa maassaan ja muun muassa kansalaistaitoja opettamalla pitämään puolensa oikeuksien ymmärtämisessä ja puolustamisessa. World Vision korostaa toiminnassaan myös lasten oikeuksia, jotka usein jäävät muun keskustelun varjoon.

Energiatodistuslaki tulossa uudelleen eduskuntaan kansalaisaloitteen kautta

Lisäksi edelleen olen saanut paljon palautetta rakennusten energiatodistuksista. Viime vuoden lopulla eduskunta hyväksyi lain, jonka myötä energiatodistus tuli pakolliseksi kaikille rakennuksille. Uuden lain ensimmäinen osa tuli voimaan tämän vuoden kesäkuussa. Sen mukaan energiatodistus vaaditaan vuokraus- ja myyntitilanteessa nyt vuonna 1980 tai sen jälkeen rakennetuilta omakotitaloilta. Kesällä 2017 laki laajenee edelleen niin, että omakotitalon omistaja velvoitetaan teettämään vuokraus- tai myyntitilanteessa energiatodistus myös ennen vuotta 1980 rakennetuista omakotitaloista.

Perussuomalaiset jättivät lain käsittelyn aikana eriävän mielipiteen ja äänestimme täysistunnossa lakiesityksen hylkäämisen puolesta. Vastustamme tätä lakia edelleen myös nyt, kun asia saapuu uudelleen eduskuntaan kansalaisaloitteen kautta. Suomen Omakotiliiton kansalaisaloite on nimittäin kerännyt jo yli 50 000 allekirjoitusta. Omakotiliitto ehdottaa, että energian todellinen kulutus eli ostoenergia olisi aina ilmoitettava todistuksessa laskennallisen luvun lisäksi. Lisäksi kansalaisaloitteella esitetään muutettavaksi sitä, että ennen vuotta 2008 rakennettujen pientalojen kohdalla energiamuoto-kerrointa ei huomioitaisi.

Tällä hetkellä energiatodistuslaki asettaa kansalaiset energiamuotokertoimen kautta eriarvoiseen asemaan riippuen siitä, mikä on heidän lämmitysmuotonsa. Laskennallinen, energiamuotokertoimella painotettu kulutus on epäoikeudenmukainen vanhoille pientaloille. Mahdollinen ero todelliseen kulutukseen voi olla huomattava ja jopa moninkertainen.

Laki rankaisee siis erityisesti niitä, jotka ovat aikoinaan noudattaneet valtiovallan suosituksia sähkölämmitteisistä taloista, sillä nyt sähkölämmitys tulee vaikuttamaan E-lukuun negatiivisesti ja asunnon arvoa alentavasti. Kaiken lisäksi tuon asian selvittämisestä joutuu pulittamaan arvioiden mukaan yli 500 euroa. Kuulostaa mielestäni melko kohtuuttomalta vanhojen omakotitalojen kohdalla. Kiinteistövälittäjät ovatkin minulle todenneet, ettei vanhemmille taloille ole mitään järkeä teettää tätä todistusta, sillä kaikki tietävät ilman todistustakin, etteivät silloiset rakennusmääräykset täytä nykyisiä kriteereitä. Jos esim. 50-luvun rintamiestalot peruskorjattaisiin näiden kriteerien mittoihin, korjauskustannuksia ei pystyttäisi saamaan takaisin energian säästökuluina vuosikymmeniin.

Viikonloppuna lauantaina Perussuomalaisten Hämeen piirillä on syyskokous ja sunnuntaina tapaan Perussuomalaisia nuoria Lahdessa. Eli varsin perussuomalainen viikonloppu jälleen edessä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti