22. maaliskuuta 2013

Vauhdikas viikko jälleen takana

Täysistunnoissa oli tällä viikolla esillä taas merkittäviä asioita, kuten Perussuomalaisten ja Keskustan välikysymys kohtuuhintaisen asumisen turvaamisesta ja PORA III eli poliisitoiminnan rakenneuudistukseen liittyvä esitys liikkuvan poliisin lakkauttamisesta. Lisäksi kyselytunnilla päästiin kyselemään hallituksen tuoreista budjettilinjauksista. Perjantaina eduskuntaryhmämme sai terveisiä Brysselistä kun oma MEP:imme Sampo Terho oli käymässä. Keskustelua syntyi muun muassa parlamentin hylkäämästä rahoituskehysneuvottelutuloksesta ja EU:n rautatiepaketista. Paketin myötä Eu haluaa avata rautatieliikennettä kilpailulle. Pahimmassa tapauksessa tulevaisuudessa ajetaan vain kannattavia reittejä ja tappiolliset linjat lakkaavat, tai sitten ne ajetaan valtion tuella. Yhteistyö MEP:in ja eduskuntaryhmän välillä on tosi tärkeää, ja siksi nämä tapaamiset ovatkin aina varsin hyödyllisiä. EU:ssa tapahtuu jatkuvasti paljon Suomeen vaikuttavia asioita.

Torstaina osallistuin eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan järjestämään avoimeen asiantuntijakuulemistilaisuuteen EU:n potilasdirektiivin toimeenpanosta: ensi vuoden alusta lähtien potilas voi halutessaan hakeutua hoitoon missä tahansa EU-maassa. Lakimuutoksen vaikutuksista ja kustannuksista on kuitenkin vielä hyvin vähän tietoa ja tähän aionkin paneutua vielä syvällisemmin. Tämä on todella iso ja merkittävä juttu, valitettavasti Suomen hallitus tuntuu sulkeneen silmänsä sen mahdollisilta vaikutuksilta eikä ole ottanut sitä mukaan laajaan SOTE-uudistukseen.

Torstaina Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskunnan jäsenet oli kutsuttu Mäntyniemeen Tasavallan presidentti Sauli Niinistön vieraaksi. Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa seuraavassa pohjoismaiden neuvoston täysistunnossakin aiheena olevasta Pohjoismaisesta yhteistyöstä turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa.

Liikkuvaa poliisia ei pitäisi lakkauttaa

Torstaina käytiin salissa pitkälle iltaan keskustelua hallituksen esityksestä, jossa ehdotetaan liikkuvan poliisiin lakkauttamista. Perussuomalaiset ovat alusta asti vastustaneet tätä esitettyä uudistusta, sillä se heikentää merkittävästi liikenneturvallisuutta, vaikeuttaa harmaan talouden torjuntaa ja lisäksi vaikuttaa kansalaisten yleiseen turvallisuuden tunteeseen.

Käytännössä juuri liikennevalvonta muodostaa merkittävimmän osan liikkuvan poliisin tehtäväkentästä ja siksi onkin syytä epäillä, että yksikön lopettaminen tulee heikentämään liikenneturvallisuutta merkittävästi.  Myös raskaan liikenteen valvonta ja harmaan talouden torjunta on ollut liikkuvan poliisin heiniä. Nykyisilläkään resursseilla harmaata taloutta ei ole kuljetusalalta ja liikenteestä pystytty juuri kitkemään, joten ihmetyttää, kuinka se voisi onnistua vielä kevenevin resurssein?  Vaikka hallitus väittää, etteivät kenttätoiminnan resurssit pienene tai liikenneturvallisuus heikkene, on liikkuvan poliisin sulauttamisella paikallispoliisiin kuitenkin seurauksensa. Resurssien puutteessa edes selviä tapauksia ei ehditä tutkita. Tämä on omiaan viemään poliisin uskottavuutta. Jo nyt poliisipartioiden määrät ovat pienentyneet, joten ihmiset joutuvat odottamaan poliisin saapumista yhä kauemmin. On selvää, että paikallispoliisissa muut henkeen ja omaisuuteen liittyvät hälytystehtävät ajavat liikennevalvonnan ohi, ja näin pitääkin olla, mutta juuri siksi liikenteen valvonnalle on oltava oma erikoisyksikkönsä. Toivottavasti valiokuntakäsittelyssä lakiin tulisi vielä kriittisten asiantuntijalausuntojen siivittämänä järkeviä muutoksia.

Kirjallinen kysymys on kansanedustajalle hyödyllinen tapa tiedustella hallituksen kantaa

Kansanedustajan työssä on tärkeää kuunnella myös kentän ääntä. Sain kysymyksen kentältä ja päätin lähteä selvittelemään, mikä on hallituksen kanta sterilisaation alaikärajan laskemiseen. Vapaaehtoisesti lapsettomat ry:n adressin tarkoituksena olisi saada tätä ikärajaa laskettua. Tällä hetkellä sterilisaation alaikäraja Suomessa on 30 vuotta, mikä on korkein itsemääräämisoikeutta rajoittava kotimainen alaikäraja. Vapaaehtoisesti lapsettomat ry pitää ikärajaa kohtuuttoman korkeana muihin oikeuksiin verrattuna. Esimerkiksi biologiselle vanhemmuudelle ei ole alaikärajaa ja perheen ulkopuolisen adoption ikäraja on 25 vuotta. Myöskään abortille ei ole alaikärajaa. Jokainen voi siis raskaana ollessaan päättää, että ei halua jatkaa raskautta, mutta ei voi halutessaan pysyvästi ennaltaehkäistä raskaaksi tulemistaan milloin tahansa täysi-ikäisenä. Muissa Pohjoismaissa sterilisaation ikäraja on jo 25 vuotta. 

Tekemässäni kirjallisessa kysymyksessä pyysin hallitukselta vastausta siihen, aikooko se laskea sterilisaation alaikärajaa Suomessa 25 vuoteen, kuten se muissa Pohjoismaissa tällä hetkellä on, ja pitäisikö steriloimislakia hallituksen mielestä muilla keinoin muuttaa, jotta ihmiset olisivat sen edessä tasavertaisessa asemassa. Mielenkiinnolla odotan, mitä ministeri vastaa.

Tällä viikolla sain vastauksen hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkuselta esittämääni kirjalliseen kysymykseen nuorisovaltuustojen asemasta kunnissa. Kysyin ministeriltä miten nuorten vaikutusmahdollisuuksia aiotaan parantaa ja tullaanko nuorisovaltuustojen asema kirjaamaan uuteen kuntarakennelakiin. Vastauksessaan ministeri ei luvannut nuorisovaltuustoille lakikirjausta, mutta totesi, että kuntalain uudistamisen eräs keskeinen tavoite on, että tuleva lainsäädäntö voisi taata nykyistä yhdenvertaisemmat osallistumismahdollisuudet eri kunnissa asuville kuntalaisille ja myös nuorille. Lain uudistamisen yhteydessä on ministerin mukaan tarkoitus tarkastella laajasti keinoja ja tehdä ehdotukset sellaisista lainsäädäntömuutoksista, jolla osallistumista ja vaikuttamista voidaan nuortenkin osalta edistää.

Välikysymyksen seurauksena on aina äänestys hallituksen luottamuksesta

Keskiviikkona eduskunnassa keskusteltiin Perussuomalaisten ja Keskustan välikysymyksestä kohtuuhintaisen asumisen turvaamisesta.

Välikysymyksestä äänestettiin perjantain täysistunnossa. Hallitus sai luottamuslauseen äänin: 103-61

Kyproksen tilanne on edelleen auki

Perussuomalaiset päättivät tällä viikolla jättää pääsiäisen jälkeen välikysymyksen Kyproksen tukipaketista. Kyproksen hallitus käsittelee asiaa viikonloppuna. Mahdollisesti myös euroryhmän on kokoonnuttava viikonloppuna käsittelemään Kyproksen hallituksen ehdotuksia. Näissä tunnelmissa myös suuri valiokunta on jälleen ”hälytysvalmiudessa”.

1 kommentti:

  1. Kansalaisaloite oikeudesta sterilointiin ei ole saanut julkisuutta mediassa.
    Suomessa vasta 30-v pidetään tarpeeksi kypsänä päättämään, ettei halua kolmea tai ei ollenkaan lapsia.
    Muissa pohjoismaissa jo 25-v saa päättää lisääntymiskyvystä luopumisesta.
    Nyt voi kannattaa ja jakaa kansalaisaloitetta itsemääräämisoikeuden lisäämiseksi.
    "Steriloimislain ikäraja pohjoismaiseksi eli 25 vuotta ja lapsiluvuksi kaksi lasta"
    https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2401
    Nykylain 30 vuotta tai kolme lasta on holhoavaa vanhanaikaista lainsäädäntöä.

    VastaaPoista