1. maaliskuuta 2013

Antoisa työviikko

Tiistaina vierailin Yle Puheen politiikkaradiossa päivän kansanedustajana. Vaalikauden aikana jokainen kansanedustaja kutsutaan puoli tuntia kestävään haastatteluun, jossa käydään läpi poliittisia teemoja sekä hieman myös henkilöhistoriaa. Kokemus oli pienestä jännityksestä huolimatta hyvä. Oli mielenkiintoista päästä käymään Ylen Isossa pajassa ja radiostudiossa, kun en ole sinne järjestettyihin vierailuihin ehtinyt mukaan. Haastatteluni on kuunneltavissa politiikkaradion sivuilta.

Keskiviikkona suuri valiokunta järjesti yhteistyössä hallintovaliokunnan kanssa jäsenilleen seminaarin aiheesta EU:n ja Venäjän välinen mahdollinen viisumivapaus. Kaksituntisessa seminaarissa tuli esille paljon mielenkiintoista asiaa. On huomattava, että kyseessä ei ole vain Suomen ja Venäjän välinen sopimus, vaan se on EU:n ja Venäjän välinen sopimus.

EU:n ja Venäjän mahdollinen viisumivapaus on EU-komission agendalla. Komissio laatinee asiasta kokonaisarvion ehkä jo tänä syksynä ja myös vaikuttavuusarvio tehtäneen samalla. Analyysin mukaan tehdään päätökset jatkosta ja tarvitaanko uusia arviointikierroksia puolin ja toisin. Asia on tärkeä ja vaatii todellakin Suomen näkemyksiä asiaan. Nyt on jo 12 miljoonaa rajanylitystä, joten tarvitaan toimivat järjestelmät rajan molemmin puolin. Tämä ei ole helppo yhtälö, varsinkin kun viisumivapauden suurimmat vaikutukset kohdistuvat sisäasiainministeriön alaisiin viranomaisiin ja kyseinen ala on yksi tämän hallituksen säästökohteista…

Torstaina eduskunnassa puhutti luonnollisesti hallituksen puolivälitarkastelu, jonka tulokset jäivät kyllä valitettavasti todella laimeiksi. Media on meiltä opposition kansanedustajilta jo moneen otteeseen tiedustellut, mistä olisimme valmiita leikkaamaan. Olen omissa vastauksissani aina korostanut, että nyt pitäisi uskaltaa tutkailla niitä rahavirtoja, jotka suuntautuvat Suomen ulkopuolelle. Oman maan kansalaisten hyvinvoinnin pitäisi nyt olla etusijalla.

Hallitus ei leikkauskohteita tai veronkorotustarpeita kuitenkaan vieläkään osannut nimetä, vaan päätöksenteko siirrettiin jälleen eteenpäin kolmen viikon päähän kehysriiheen. Saadaankohan yhtenäistä linjaa aikaiseksi vielä tuolloinkaan?

Viikon aikana jätin eduskunnassa myös kirjallisen kysymyksen, joka koski kuntien nuorisovaltuustoja. Halusin tiedustella ministeriltä, onko hallituksella aikeita kirjata nuorisovaltuustojen asema lakiin. Nuorten omasta näkökulmasta tämä olisi tärkeää, sillä lakikirjauksella turvattaisiin nuorisovaltuustojen toiminnan jatkuvuus ja arvostus. Nuorisovaltuustojen kirjaaminen lakiin lisäisi nuorten tasavertaisia vaikutusmahdollisuuksia, kun jokaisessa kunnassa pääsisi valtuuston kautta vaikuttamaan. Nyt Suomen kunnissa toimii noin 200 nuorisovaltuustoa. Nuorisovaltuustoilla on tärkeä tehtävä nuorten äänenä kunnissa. Lisäksi ne ovat monille nuorille hyviä paikkoja oppia yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja yhteistyöstä. Tällaista toimintaa pitäisi ehdottomasti arvostaa ja tukea sen verran, että uuteen kuntarakennelakiin kirjattaisiin kunnissa toimivat nuorisovaltuustot. Meillä Hollolassakin voitaisiin yhteistyötä nuorten kanssa vielä kehittää. Päätämme valtuustossa kuitenkin useasta nuortenkin elämää hyvin läheltä koskettavasta asiasta.

Viikko huipentui perjantai iltapäivän suuren valiokunnan kokoukseen, jossa oli kuultavana ministereitä. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla valtiovarainministeri Urpilaisen ajatuksia ensi viikon Euroryhmän kokouksesta, jossa käsitellään jälleen talouskriisimaiden tilanteita. Sisäministeri Räsänen kertoi  ennakkoasetelmista ensi viikolla pidettävän Oikeus- ja sisäasioiden neuvoston kokouksesta, jossa käsitellään mm. Romanian ja Bulgarian liittymistä Schengen-alueeseen. Aihe on mielenkiintoinen, sillä kävin viime syksynä itse tapaamassa molemmissa maissa sekä poliitikkoja että kansalaisjärjestöjen edustajia. Täytyy sanoa, että molemmissa maissa mm. korruptoineisuus on syvällä päätöksenteon uumenissa ja ihmisoikeudet vielä lapsen kengissä. Euroopan Komissio seuraakin molempien maiden edistymistä oikeus- ja sisäasioissa erityisellä seuranta- eli CVM-mekanismilla.

Ensi viikon alussa matkustamme suuren valiokunnan jäsenten kanssa Brysseliin kuulemaan ajankohtaisia EU-asioita – ja niitähän riittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti