7. kesäkuuta 2013

Helleviikko eduskunnassa

Tähän viikkoon kuului eduskuntatyön lisäksi useita tapahtumia maakunnassa. Maanantaina kunnanhallitus keskusteli mm. jätehuollon järjestämisestä tulevaisuudessa. Tiistaina osallistuin Lahden Ensi- ja turvakoti ry:n johtokunnan kokoukseen, keskiviikkona kokoontui Perussuomalaisten Hämeen piirin piirihallitus ja torstai-aamuna vuorossa oli Päijät-Hämeen liiton kuntakierros Hollolassa, jossa kuultiin miten säästötoimenpiteet vaikuttavat mm. Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen toimintaan. Ei hyvältä kuulostanut. Maakuntajohtajan kanssa puhuttiin VT12 eli Lahden eteläisen tiehankkeen suunnittelun aloittamisesta. Olin iloinen kuullessani, että pari viikkoa sitten tekemäni aloitteet eduskunnassa olivat saaneet pientä pöhinää myös ministeriössä ja asian tiimoilta oli myös maakuntaliittoon oltu ministeriöstä yhteydessä eli asia oli nytkähtänyt eteenpäin. Viime viikon perjantaina jo ministeri Kyllöseltä kuulinkin, että hän kertoi antaneensa suunnittelun aloittamiselle siunauksensa. Toivottavasti asia siis vihdoin lähtee liikkeelle.

Reissaamista oli siis tälläkin viikolla. Kuuma ilma, kiire ja puhelimessa puhuminen ei ole hyvä yhtälö; huomasin sen kun juoksin puhelin korvalla Helsingissä junaan. Junan lähdettyä liikkeelle, huomasinkin olevani Tampereen junassa, vaikka piti olla Lahteen menevässä junassa. Onneksi huomasin asian ennen Pasilan asemaa, jossa hyppäsin pois ja odotin Lahden junaa. No, ei se mitään, tekevälle sattuu.

Liikkuva poliisi lakkautetaan

Eduskunnassa tehtiin viikon aikana yksi hyvin merkittävä päätös. Enemmistön äänillä nimittäin sinetöitiin jo pitkään puhuttanut liikkuvan poliisin lakkauttaminen. Koko oppositio ja muutama hallituspuolueen poliisitaustainen edustaja äänesti esitystä vastaan. Kuuden puolueen rintama ei siis tässä asiassa ollut ihan yhtenäinen. Enkä ihmettele, sillä eihän tämä kovin hyvä kehityssuunta voi olla.

Liikenneturvallisuudessa ja esimerkiksi kuljetusalan harmaan talouden kitkemisessä liikkuvalla poliisilla on ollut hyvin merkittävä osa. On nähtävissä, että kun tehtävät sulautetaan paikallispoliisiin, joku osa-alue kärsii. Ei ehkä ihan heti, mutta kun valvonta liikenteessä vähenee, vähenee usein myös huolellisuus ja lain kuuliaisuus. On huolestuttavaa jos poliisi ei näy katukuvassa. Liikkuvalla poliisilla on ollut myös vahva kansalaisten luottamus. Toivotaan, ettei yleinen turvallisuudentunne tämän poliisin hallintorakenneuudistuksen myötä maassamme heikkene – se ei nimittäin ole niiden kaikkien tavoiteltujen säästöjen arvoista.

Säästöjä tekee valtionyhtiö Itellakin. Sain tällä viikolla vastauksen kirjalliseen kysymykseeni Itellan irtisanomisista Lahdessa. Eipä ministeri niitä juuri mitenkään pystynyt perustelemaan. Kysymyksessäni kysyin myös videokoodaustyön ulkoistamisesta Aasian maihin ja tämän osalta ministeri totesi, etteivät tehtävät ulkoistustoimenpiteet tule aiheuttamaan irtisanomisia. Jaapa jaa. Jäämme odottamaan käynnissä olevien yt-neuvotteluiden tulosta.

Pohjoismaista puolustusta ja eläinsuojeluasiaa

Torstaina en päässyt sairauden vuoksi eduskuntaan. Se harmitti. Suullisen kyselytunnin jälkeen pidettiin ajankohtaiskeskustelu pohjoismaisesta turvallisuus- ja puolustusyhteistyöstä. Tätä teemaa käsiteltiin jo huhtikuussa Tukholmassa Pohjoismaiden Neuvoston kokouksessa, jossa kysyin Ruotsin puolustusministeriltä Ruotsin ja Suomen yhteisistä materiaalihankinnoista.

Pohjoismaiden neuvosto on suositellut, että kaikkien maiden parlamentit pitävät kyseisen keskustelun ennen kesää ja onkin hyvä, että se onnistui myös meillä. Pohjoismainen yhteistyö on tärkeää ja sitä tulee kaikilla osa-alueilla kehittää. Mielestäni se on parempi vaihtoehto kuin EU. Puolustusyhteistyössä on peräänkuulutettu konkreettisia toimenpiteitä. Ehkä Islannin ilmavalvonnan yhteydessä järjestettävä ilmapuolustusharjoitus on askel kohti yhteistyön tiivistymistä tulevaisuudessakin. Omasta puolustuksesta on kuitenkin jokaisen maan huolehdittava itse, sitä ei saa rapauttaa. 

Niin ikään torstaina eduskunnassa keskusteltiin eläinsuojelulain muutoksesta. Keskustelua herätti lakiin kirjattu uskonnollinen teurastustapa, jossa sallitaan se, että verenlasku aloitetaan samaan aikaan kun eläin tainnutetaan. Itse en voi tätä hyväksyä enkä näe syytä, että tuo lakikirjaus pitäisi edelleen Suomen laissa säilyttää vaikka EU sen salliikin.

Valiokunta totesi mietinnössään, että kyseinen lainkohta tulisi miettiä kattavammin eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen yhteydessä. Mielestäni tätä päätöstä ei nyt kuitenkaan olisi mitään syytä lykätä ja eduskunnan päätös asiasta jo nyt varmistaisi sen, että tämä sama tullaan parhaillaan valmisteilla olevaan uuteen eläinsuojelulakiin automaattisesti kirjaamaan.

Eläinsuojelulain uudistamista toteuttavan työryhmän määräaika päättyy nimittäin vasta vuoden 2014 lopussa ja juuri keskiviikkona eduskunnan eläinsuojeluryhmän kokouksessa oli ministeriön asiantuntija kertomassa siitä, miten suuri työ tuon lain valmistelu on ja hän epäili, että ryhmä joutuu pyytämään lisäaikaa. On siis hyvin todennäköistä ettei eläinsuojelulainuudistukseen päästä käsiksi vielä tällä vaalikaudella. Tässä välissäkään eläimille ei saa aiheuttaa tarpeetonta kipua ja kärsimystä teurastuksen yhteydessä. Samanaikainen tainnutus sisältää nimittäin aina riskin siitä, että viilto tapahtuu ennen eläimen taintumista. Kun tainnutus suoritetaan etukäteen, voidaan varmistua siitä, että eläin on todella taintunut, kun verenlasku aloitetaan. Tämä kuuluu hyvään teurastuskäytäntöön.

Tule tutuksi – tavataan torilla

Lauantaina menen Lopen torille PS-kollegoiden Ismo Soukolan ja James Hirvisaaren kanssa. Nähdään siellä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti