8. elokuuta 2014

Poliittisella taivaalla yhä synkempää

Heinäkuu on hellinyt suomalaisia helteillä ja itsekin olen saanut vetää henkeä ja rauhoittua mökillä sekä viettää aikaa perheen, ystävien ja sukulaisten kanssa. Suomessa järjestetään paljon hienoja kesätapahtumia. Itse kävin mm. Padasjoella, Sysmässä, Hämeenkoskella, Asikkalan Rutalahdessa sekä Hämeenlinnan ja Lahden markkinoilla. Hollolan keskiaikatapahtuma oli jälleen todella huikea kokemus! Myöskään Heinolan kesäteatteri tai Lahden uuden kesäteatterin esitys Messilässä eivät tänäkään vuonna tuottaneet pettymystä!

Loppuviikosta olin Kotkassa Vapaa Pohjola  -ryhmän kesäkokouksessa. Vapaa Pohjola on Perussuomalaisten ja Tanskan kansanpuolueen yhteinen puolueryhmä Pohjoismaiden neuvostossa.

Eduskunta palaa kesän istuntotauolta viimeistään syyskuun alussa. Synkät pilvet ovat kuitenkin Suomen poliittisella taivaalla ja todella mustia pilviä ja ukkosmyrskyjä on odotettavissa.  Puhemies saattaakin kutsua Venäjän asettamien elintarvikkeiden tuontikieltojen myötä eduskunnan koolle jo aikaisemmin. Tilanne on erityisen vakava, eikä Suomessa näytä vallitsevan yhtenäistä linjaa siitä, mikä Suomen rooli on EU:n ja Venäjäpakotteiden välissä. Pääministeri Stubb on aiemmin kesällä sanonut, ettei pakotteista ole odotettavissa suuria haittavaikutuksia Suomen taloudelle. Etlan Markku Kotilainen on puolestaan kommentoinut päin vastaista. Torstaina Valio ilmoitti, että sen Venäjälle menevä tuotanto on pysäytetty. Liikevaihdon suuruus on ollut n. 400 miljoonaa euroa. Pääministeriltä ei sen sijaan herunut torstaina kommentteja Venäjäpakotteista. Mielenkiinnolla odotamme, millaisen selfien ja twiitin tänään perjantaina pääministeriltä saamme?!

Entä sitten voimmeko pyytää helpotuksia EU:n taholta Suomen taloutta kohtuuttomasti vaikuttavista Venäjäpakotteista? Siitäkään ei tunnu olevan yhteistä säveltä; STT:n mukaan presidentti Niinistö on sitä mieltä, ettei Suomi voi pyytää helpotuksia pakotteisiin Suomen osalta, vaan Suomi seisoo yhteisessä rintamassa muun EU:n kanssa. Eurooppa-ministeri Toivakka puolestaan kommentoi puolestaan, että näistä asioista voitaisiin neuvotella. Hallituksen toiminta ei ulospäin näytä erityisen yhtenäiseltä.

Syksyn tärkein asia on ensi vuoden budjetti. Käsittelyssä tullaan varmasti käymään kiivasta keskustelua. Hallituspuolueiden julkisuudessa käymät keskustelut antavat jo viitteitä siitä, ettei työ hallituksessa tässäkään asiassa ole sopuisaa.

Valtiovarainministeriö julkaisi budjettiehdotuksen verkkosivuillaan, mutta veti sen takaisin tehdäkseen siihen sisältömuutoksia. Tällainen toiminta ei anna uuden valtiovarainministerin toimista erityisen luotettavaa kuvaa.

Hallitus kikkailee tarpeettomasti. Ensin lapsilisistä leikataan ja sitten niihin ehdotetaan verovähennyksiä, samoin eläkeläisten indeksejä leikataan ja sitten eläketulovähennystä korotetaan. Sitten kehutaan, että pidetään pienituloisista huolta ja nostetaan heidän ostovoimaansa, mutta samalla kuitenkin korotetaan välttämättömien kulutushyödykkeiden, kuten sähkön verotusta.

Esimerkiksi monet eläkeläiset kamppailevat jo nyt jokapäiväisen toimeentulonsa kanssa. Eräs eläkeläisrouva kertoi menevänsä usein nälkäisenä nukkumaan. Sosiaalihuollon luukulle menon kynnys on korkea ja jos sinne on mennyt, vastaus on ollut tyly: ei tipu!

Kesäjuttuja mediassa

Etelä-Suomen sanomat haastatteli minua heinäkuun lopussa naispoliitikkojen kohtaamasta ulkonäköarvostelusta. Entinen liikenneministeri Merja Kyllönen oli avannut aiheesta keskustelun. Totesin toimittajalle, että tunnistan ilmiön. Arvostelua ei kuitenkaan kannata jäädä suremaan eikä sitä ole ihan liiaksi asti omalla kohdallani onneksi ollutkaan. Tärkeintä on olla aidosti oma itsensä ja tehdä työnsä hyvin. Tosin harmittaa jos vain ulkonäköä arvostellaan ja tehdystä työstä ei mainita sanallakaan.

Tällä viikolla ESS:n toimittaja kysyi sosiaalisen median käytöstäni. Juttuun haastateltiin alueemme kunnanvaltuutettuja. Itse käytän lähinnä facebookkia. Facebookissa yhdistelen sekä työhön että että vapaa-aikaani liittyviä asioita, sillä fb sopii hyvin ajatusten ja mielipiteiden kepeämpään vaihtoon. Parhaiten yhteyden työasioissa saa kuitenkin sähköpostin ja puhelimen välityksellä; virallisia työasioita ei hoideta facebookin kautta. Twitterin käyttöönottokin on edessä nyt syksyllä.

Näillä ajatuksilla kohti syksyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti