4. huhtikuuta 2014

Suomalaisten lapsiperheiden puolesta

Perussuomalaiset, keskusta ja vasenryhmä jättivät tänään eduskunnassa yhteisen välikysymyksen hallituksen perhepolitiikasta ja lapsilisien leikkaamisesta. Hallitus vastaa kysymykseen jo seuraavana torstaina. Ensi viikolla keskustellaan lisäksi tiistaina hallituksen kehysselonteosta, joten puhetta talouspolitiikasta ja hallituksen ratkaisuista on tiedossa.
 
Välikysymyksessä halutaan vastauksia hallituksen arvomaailmasta, joka monien saamieni yhteydenottojen perusteella ihmetyttää mitä suurimmassa määrin kansalaisiakin. Ja niin se ihmetyttää minuakin.
 
Hallitusohjelmassaan hallitus väittää tavoitteekseen luoda lapsille turvallinen kasvuympäristö ja turvata vanhemmille aineelliset ja henkiset mahdollisuudet synnyttää ja kasvattaa lapsia. Nämä tavoitteet ovat oppositionkin mielestä hyviä ja kannatettavia. Hallituksen keinot pyrkiä kyseisiin tavoitteisiin herättävät kuitenkin jatkuvasti ihmetystä, sillä kerta toisensa jälkeen hallitus tekee ratkaisuja, jotka ankarimmin osuvat juuri pienituloisiin lapsiperheisiin. Nyt tehtävä lapsilisäleikkaus ei ole nimittäin ensimmäinen perheisiin kohdistuva säästö, vaan esimerkiksi viime syksynä hallitus päätti osana rakennepoliittista ohjelmaansa puolittaa kotihoidontuen vanhempien kesken ja lisäksi tällä vaalikaudella lapsilisien indeksikorotukset on jo pistetty jäihin.
 
Kansalaisten ihmetys ja epäoikeudenmukaisuuden tunne on helppo ymmärtää: hallituksen arvojärjestyksessä suomalaiset tuntuvat tulevan aina viimeisenä. Kehitysapuun, muille euromaille maksettaviin tukipaketteihin ja EU-lainsäädännön toteuttamiseen tuntuu vuosi toisensa jälkeen riittävän rahaa.
 
EU:sta tulevien lakien myötä suomalaisia sosiaalitukia, kuten lapsilisiäkin maksetaan koko ajan myös ulkomaille. Tämän vuoden alusta voimaan tulleen yhdistelmälupadirektiivin arvioitiin lisäävän valtion talousarviossa ulkomaille maksettavien lapsilisien määrää miljoonalla eurolla.  Lisäksi helmi-maaliskuussa uutisoitiin, että tarkkoja summia ulkomaille maksettavista lapsilisistä ei edes ole tiedossa, vaan selvitystä ollaan parasta aikaa vasta tekemässä. Tuolloin esimerkiksi Talouselämässä uutisoitiin, että Kela maksoi lapsilisiä ulkomaille lähes viiden miljoonan euron edestä…

1 kommentti: