19. lokakuuta 2012


Eurokriisi vaikuttaa kuntapolitiikkaan! 

Syksyn kuntavaaleissa äänestetään Suomen poliittisen tulevaisuuden suunnasta. Kuntavaalien tärkeimmät teemat syntyvät paikallispolitiikasta,  mutta myös laajemmat kokonaisuudet vaikuttavat tulevaisuudessa kuntien elämään ratkaisevasti. Hallituksen tekeillä oleva kuntarakennelaki, sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen sekä kunnilta leikattavat valtionosuudet ovat näistä merkittävimpiä. Samaan aikaan Suomen vastuut eurokriisissä kasvavat. Niinpä kansainvälisen taloustilanteen ja eurokriisin vaikutuksia suomalaisten hyvinvointiin kunnissa ei pidä vähätellä! 

Tulevina vuosina kunnat joutuvat tasapainottamaan talouttaan vaikeiden ratkaisujen kautta. Monille lisävelanotto tulee välttämättömäksi. Tämä on seurausta nykyhallituksen toimista, joilla kuntien tehtäväkenttää edelleen laajennetaan ja rahoituksesta leikataan. Perussuomalaisten mielestä tämä on epäoikeudenmukaista politiikkaa.  

Suomen poliittista kehitystä ohjaavatkin  tällä hetkellä vahvasti eteläiset euromaat. Kriisiytyneissä euromaissa julkinen hallinto on elänyt yli varojensa.Valtion menoja ei ole budjetoitu ja EU:n yhteisille pelisäännöille on viitattu kintaalla!  

Suomessa sen sijaan on aina  eletty Herran kurissa ja nuhteessa. Niin valtion kuin kansalaistenkin taloudet on pidetty tasapainossa  perussuomalaisella luonteenlujuudella sekä päätöksenteon vahvuudella.  Suomalaiset ovat syöneet pettuleipää ja keittäneet korvikkeesta kahvia. Nykyinen vanhusväestö kesti niukkuuden ja veti yhtäköyttä suomalaisen yhteiskunnan rakentamiseksi. Hallitus on murentanut tätä peruskalliota: nyt suomalaisilta vaaditaan vyön kiristämistä muiden maiden velkojen  sekä yhä uusien EU-maksujen  maksamiseksi. Epäreilua! 

Perussuomalaiset ovat linjakkaasti vastustaneet näitä tukipaketteja. Useilla välikysymyksillä olemme vaatineet hallitukselta vastauksia: ”Miten rahaa riittää muille maille,  muttei oman maan kansalaisten hyvinvoinnin turvaamiseen?”  Vastauksia ei ole saatu. Hallitus on hokenut  mantraa vastuunkannosta:  ”Suomalaiset työpaikat ja hyvinvointi säilyteään sillä, että lapamme rahaa Etelä-Eurooppaan!”  Kuulostaa kornilta eikä se toimi. Sitä paitsi Suomi vie enemmän Kazakstaniin ja Bangladeshiin kuin Portugaliin, Kreikkaan tai Irlantiin. Alle 15 prosenttia Suomen viennistä menee euroalueelle, jos Saksa ja Hollanti jätetään huomioimatta. Tukipaketeilla ei siis pelasteta suomalaisia työpaikkoja. 

Monet asiantuntijat uskovat meidän tavoin siihen, että Euroopan talouskriisi vaikuttaa kansalaisten äänestyskäyttäytymiseen kuntavaaleissa. Kriitikkomme sanovat mitä sanovat, mutta meidän mielestämme se on oikein ja oikeutettua. On selvää, että eurokriisiä ei ratkaista Suomen kunnissa. Mutta eurokriisin maksajat asuvat juuri siellä. Sen tähden eurokriisillä on merkittävä vaikutus kuntavaaleihin.

Kolumni julkaistu englanninkielisenä Helsinki Times lehdessä 18.10.2012:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti